Mészáros Autó Javító Kft. Hírek

Álmai autóját keresi? Akkor jó helyen jár a Volkswagennél. Válasszon azonnal elvihető, új autóink közül vagy állítsa össze a kívánt modellt elképzelései szerint.

  1. Hírek
  2. Holokauszt-emléknap – A nemzetiszocializmus áldozataira emlékezik a Volkswagen
2023.01.27.
Újdonság a Volkswagentől

Holokauszt-emléknap – A nemzetiszocializmus áldozataira emlékezik a Volkswagen

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján, egyben a holokauszt nemzetközi emléknapján, 2023. január 27-én a nemzetiszocializmus áldozataira emlékezik a Volkswagen. A vállalat a berlini „Tizenhat tárgy – A Jad Vasem hetven éve” című kiállítás partnereként, illetve az Auschwitzban és a Volkswagen wolfsburgi gyárában tartott rendezvényeivel kíván az áldozatok előtt tisztelegve emlékezésre szólítani.

kép

"Tizenhat tárgy - A Yad Vasem hetven éve" kiállítás Berlinben, a Bundestag területén


A Volkswagen, a Borussia Dortmund, a Mercedes-Benz Csoport, a Deutsche Bahn és a Deutsche Bank közösen foglal állást az antiszemitizmus, a rasszizmus és a diszkrimináció ellen. Idén a vállalatok a német Jad Vasem Baráti Kör a holokauszt nemzetközi emléknapja és a Jad Vasem hetven évvel ezelőtti megalapítása alkalmából rendezett kiállítását népszerűsítik kommunikációs támogatásukkal. A kiállítás 2023. január 25-től február 17-ig a német Bundestag Paul Löbe Haus épületében, ezután pedig az UNESCO világörökségi helyszín esseni Zollverein területén tekinthető meg. További információ a baráti körről és a kiállításról: www.yad-vashem.de


A kiállítás oly módon kívánja közvetlenül megérinteni látogatóit, hogy hétköznapi tárgyakkal vet hidat múlt és jelen közé. Ennek keretében a Jad Vasem Nemzetközi Holokauszt Emlékközpont (Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center) hetvenéves története során először térhetnek vissza rövid időre a gyűjteményéből származó tárgyak Németországba. A látogatók összesen tizenhat, egykor Németországban élt személyektől és családoktól származó használati tárgyat tekinthetnek majd meg, amelyek a nemzetiszocializmus által kioltott, illetve tönkretett számtalan életet jelképezik. Mindegyik tárgy egy-egy szövetségi tartományt képvisel, más-más személyes történetet testesítve meg. A kiállítás célja, hogy erősítse a holokauszt németországi emlékét, egyben közvetítse a Jad Vasem üzenetét. A Volkswagen büszkeséggel jelentette be, hogy egy megindító történeti dokumentum védnökévé is vált: a levelet 1944-ben a tizenegy esztendős Siegfried (Sigi) Rapaport a stutthofi koncentrációs táborból írta édesanyjának. E levél eredeti kontextusán túl, időn és téren átívelve hordoz napjainkban jelképes üzenetet az emlékezés szolgálatában, illetve a felejtés és a tagadás ellenében.


A kiállítást január 24-én, a nemzetiszocializmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett emlékünnepség keretében Bärbel Bas, a Bundestag elnöke nyitotta meg a Bundestag területén. A rendezvényen a Volkswagen AG és a VW Sachsen GmbH azon tizenkét gyakornoka is megjelenik, akik tavaly az egykori auschwitzi koncentrációs tábor emlékhely-projektjében vettek részt. A Volkswagen és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság közös kezdeményezése immár több mint harminc éve kínál lehetőséget a Volkswagen Csoport gyakornokai és lengyel szakiskolások számára, hogy bekapcsolódjanak az emlékhelyen zajló munkálatokba. A projekt 1987-es indulása óta összesen több mint négyezer német és lengyel fiatal vett részt az Oświęcimben szervezett ifjúsági találkozókon. A két országból érkező ifjú hölgyek és urak fontos önkéntes munkájukkal közösen segítenek az auschwitzi emlékhely állapotának megőrzésében, például a növényzettel benőtt utak megtisztításával, a szögesdrót-kerítések javításával vagy a meggyilkoltak személyes tárgyainak konzerválásával - miközben ily módon is aktívan ismerkedhetnek a történelemmel.


Koszorúzások és megemlékezések

A náci korszakban üldözött és meggyilkolt több millió ember emlékére tartanak ünnepséget az egykori Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban. Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke és a Volkswagen AG gyakornokai közösen helyezik el koszorúikat az emlékhelyen, a holokauszt áldozataira és túlélőire emlékezve. Ugyancsak koszorúzásra kerül sor január 27-én 14:30 órakor a wolfsburgi gyárban, a Südstrasse emlékkövénél, amely rendezvény minden dolgozó és vendég előtt nyitva áll. Ezt a Volkswagen Csoport archívumának előcsarnokában "Az emlékezés kultúrájának jövője" címmel tartott megemlékezés és beszélgetés követi.


Ápolni az emlékeket, illetve levonni a múlt tanulságait, majd a jelenben felhasználni őket - ezek a Volkswagen emlékmegőrző munkájának legfőbb célkitűzései. A vállalat múltja feltárására, áttekintésére és megértésére tett jelentős erőfeszítései eredményeképpen napjainkra feldolgozta saját történelmét, szoros kapcsolatot ápolva a holokauszt túlélőivel. Olyan személyiségek támogatták sok éven át fáradhatatlanul a vállalat ezirányú munkáját, mint Sally Perel és Sara Frenkel-Bass. A jövő nemzedékei azonban már nem részesülhetnek abban a kiváltságban, hogy személyesen is találkozhassanak ilyen tanúkkal és hallgathassák történeteiket. A Rivka Bergerrel készült interjú - amelyet a Volkswagen Heritage készíthetett és amelyből a rendezvényen is bemutatnak részleteket - azonban jól bizonyítja, hogy az emlékezés nem ér véget a szemtanúk halálával. Az egykori kényszermunkás Judith Berkovicz lánya meggyőzően érzékelteti, hogyan nyomhatja rá a holokauszt akár több generáción keresztül is a bélyegét egy-egy család életére.


Ezután beszélgetés következik a Volkswagen AG gyakornokai részvételével, akik az elmúlt hónapok kutatási projektje keretében behatóan foglalkoztak az egykori Volkswagen-gyár zsidó kényszermunkásainak sorsával. Kutatásukból videoklipek is készültek, amelyekkel újabb célcsoportokat szeretnének megszólítani emlékmegőrző munkájukhoz. A beszélgetések során saját generációjuk és a jövő nemzedékeinek azon lehetőségeit vizsgálják, amelyekkel megőrizhetők az emlékek, illetve megelőzhető, hogy elnémuljon a kortárs tanúk hangja.


A rendezvényt a Volkswagen Filharmonikus Zenekara kíséri, akik Gideon Klein a Theresienstadt gettójában a háború alatt szerzett vonósnégyeséből szólaltatnak meg részleteket.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.